Îngrijirea față de ceilalți

Am observat că toți ne pricem la pus etichete.  Suntem blocați în idei fixe. Ba chiar știm cum să “citim” oamenii din prima și suntem absolut convinși că aparențele nu înșeală niciodată. Ne ghidăm mereu după haine, machiaj, după ce muzică ascultă sau după ce gesturi face o persoană. Ne pricem de minune să dăm cu părerea de parcă oamenii aceia despre care vorbim le știm pe de rost cum zâmbesc, de ce plâng, la ce glume râd, ce îi emoționează sau ce îi șochează.

Acum, că tot dă căldura, din “clasicile” etichete aș aminti femeia tânără în fustă scurtă. Oricât de superbe i-ar fi picioarele sau cît de feminin i-ar fi mersul, biata femeia nu va scăpa niciodată de claxonul mașinilor care trec pe lângă ea, de remarcile jenante ale baieților cu freze geluite, tatuaje și cruci la gât. Aceste femei nu se imbraca în niciun caz ca să lanseze vreo invitație, ci pentru a accentua spiritul lor liber, excentric.

Un alt exemplu din etichete sunt manechinele care beau apă plată cu lămâie. Ele sunt fete care muncesc mult, nu destrabalate care pierd vremea prin baruri. Sunt cu facultate și vorbesc deja doua/trei limbi străine. Datorită meseriei pe care o practică, sunt stilate și educate și nu trebuie privite ca pe o bucățică din care se poate mușca oricând și oriunde.

Eticheta băiatului cu mușchi lucrați la sală este uneori aplicată în mod exagerat. În mod sigur trece drept un idiot, ce nu poate gândi de la atâta creatină. Însă, am observant că, în alte țări, de la director, prezentator TV, până la vânzătorul de la colț, toți merg la sală.

Un ultim exemplu ce o să îl adaug pe lista ”clasicilor” etichete este băiatul cu mașină scumpă. El este consierat automat ori un imbecil, ori manelist sau, în cel mai rău caz, un hoț. Știu cu siguranță că printre ei sunt și cei care și-au îndeplinit un vis de când erau mici, când copilul din ei își promitea solemn că din primii bani câștigați își va cumpăra mașina de pe hârtia de gumă.

Nu am învățat deloc să promovăm modelul de succes. Știm să promovăm mitocania, sărăcia și prostia. Nu ne îngrijim cum trebuie de sănătate, dantură sau de unghii, de familie sau de suflet, dar ne interesează ceea ce părem să fim … aparențele înșeală de cele mai multe ori!

4 gânduri despre „Îngrijirea față de ceilalți

  1. Traiesti o viata si nu cunosti persoana indeajuns. Si mie mi se pare stupid ca se judeca mereu dupa aparente si eticheta. Invidia si rautatea in Romania cel putin intrece orice limita. Vorba lui Ionci, Romania este o tara necivilizata:D

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s